28.11.2023 r. uczniowie klas czwartych uczestniczyli w warsztatach kulinarnych pod hasłem „Zdrowo zakręceni”. Odbywały się one w świetlicy wiejskiej w Siennicy Królewskiej Małej.
Celem spotkania było promowanie wśród uczniów nawyków zdrowego odżywiania oraz aktywnego sposobu spędzania wolnego czasu. Uczestnicy podzieleni na 8 zespołów mieli za zadanie przygotować (według własnego przepisu) sałatkę owocową lub warzywną.
Następnie powołano komisję konkursową, która oceniała przyrządzone sałatki pod względem smaku, sposobu podania, ale też walorów zdrowotnych. Zwycięskie drużyny zostały nagrodzone. Uczniowie z pozostałych drużyn zostali również docenieni za włożoną pracę i zaangażowanie .Po wręczeniu nagród wszyscy zasiedli do wspólnego stołu i degustowali przygotowane sałatki.
Klasy czwarte miały tez okazję zapoznać się z japońską sztuką rzeźbienia w owocach i warzywach,, czyli carvingiem. Warsztaty poprowadziła p. Beata Humin.
Zwieńczeniem spotkania było się pieczenie kiełbasek przy ognisku oraz wspólne gry i zabawy.
Uczniowie spędzali czas pod opieką wychowawczyń: p. Ireny Chwały i p. Małgorzaty Domańskiej. W organizację warsztatów zaangażowali się również rodzice uczniów: państwo
Justyna i Adam Trykszowie oraz p. Beata Hałas Podziękowania za pomoc kierujemy również do p. Aleksandry Berbeć oraz p. Ewy Repeć, sołtys wsi Siennica Królewska Mała. Natomiast nagrody oraz poczęstunek zostały zakupione dzięki wsparciu Komisji Rozwiązywania Problemów Alkoholowych w Siennicy Różanej. Uczniowie otrzymali też słodkie upominki, które ufundował sklep spożywczy p. Andrzeja Fornala.
Wszystkim osobom, które przyczyniły do udanego spotkania serdecznie dziękujemy.