W czasie zajęć edukacji wczesnoszkolnej w dniach 31 października i 2 listopada 2023 r. uczniowie kl. 1a i kl. I b po raz pierwszy przygotowywali w klasie zdrowe kanapki.
Z pomocą swoich rodziców przygotowali zdrowe i ulubione produkty: chleb, wędlinę, ser, jajka, ogórki, pomidory, sałatę, paprykę, szczypiorek, rzodkiewkę.
Pamiętając o zasadach bezpieczeństwa oraz podstawowych zasadach higieny, a także odpowiednim przygotowaniu stanowiska pracy i niezbędnych akcesoriów kuchennych pierwszaki samodzielnie smarowały pieczywo masłem i układały na nim wybrane przez siebie produkty.
Powstały piękne i kolorowe kompozycje, a dzieci miały okazję czerpać radość z samodzielnie wykonanej pracy, a także nabrać sprawności w samodzielnym przygotowaniu posiłku, ale pod czujną opieką swoich wychowawczyń.
Następnie odbyła się degustacja kanapek na drugie śniadanie, a zadowolone miny potwierdziły, że najlepiej smakują kanapki zrobione własnoręcznie.
Dzięki takim zajęciom dzieci doskonaliły właściwe nawyki żywieniowe, rozwijały kreatywność, wyobraźnię oraz dbałość o higienę i bezpieczeństwo podczas przygotowania posiłków.