Jesień to czas, kiedy możemy cieszyć się plonami z przydomowych sadów i ogrodów. Mamy pod dostatkiem zawierających mnóstwo witamin i innych cennych dla naszego zdrowia składników warzyw i owoców. Zanim je przetworzymy albo zamienimy na te importowane, mamy okazję cieszyć się ich smakiem, a przede wszystkim wykorzystać ich wszystkie walory zdrowotne. Uczniowie klasy V postanowili przypomnieć wszystkim uczniom naszej szkoły, że warto maksymalnie wykorzystać nasze rodzime marchewki, buraczki czy pory. Zorganizowali happening promujący zdrową żywność. Sami wykonali transparenty z hasłami zachęcającymi do stosowania na co dzień zdrowej diety oraz bardzo pomysłowe kostiumy. Maszerowały więc obok siebie apetyczny pomidor, soczyste jabłko, słodziutka truskawka czy prawdziwa bomba witaminowa – papryka. Uczniowie zwracali na siebie uwagę nie tylko starszych uczniów, ale odwiedzili także klasy młodsze i przedszkolaków. Ich akcja była nie tylko promocją zdrowszego stylu życia, ale także protestem przeciwko marnowaniu żywności. Uzupełnieniem happeningu była wystawka, na której niczym w wierszu Jana Brzechwy dumnie prezentowały się selery, pietruszki, pory czy orzechy wyhodowane w domowych ogródkach. Ponadto dla klas I – III uczniowie przeprowadzili warsztaty na temat zdrowego odżywiania i racjonalnego robienia zakupów, by nie marnować jedzenia.