News

Międzyszkolny Konkurs Kulinarny „Zdrowie na talerzu”

W dniu 12 kwietnia 2022 r. w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Siennicy Różanej odbył się Międzyszkolny Konkurs Kulinarny „Zdrowie na talerzu”. W tegorocznym konkursie brało udział dziesięć szkół podstawowych z województwa lubelskiego z: Teratyna, Uchań, Sielca, Leśniowic, Siennicy Różanej, Stołpia, Krasnegostawu (SP nr 1), Kraśniczyna, Łopiennika Dolnego oraz Izbicy. Tematem przewodnim konkursu były „Zakąski wegetariańskie”. Uczestnicy konkursu pracowali w sali gastronomicznej, w której z dostępnych surowców przygotowywali potrawy. Rywalizacja była bardzo zacięta. Wszyscy uczniowie wykazali się dużą kreatywnością, sprytem oraz innowacyjnym podejściem do gotowania. Merytoryczny poziom konkursu również był wysoki, uczniowie byli dobrze przygotowani do prezentacji swoich zakąsek.  Komisja konkursowa  miała niełatwe zadanie. Wszystkie potrawy były smaczne, kolorowe, estetycznie podane oraz co najważniejsze – zdrowe. Finalnie ogłoszony werdykt był następujący: I miejsce zajęli uczniowie ze Szkoły Podstawowej w Uchaniach, II miejsce zdobyli przedstawiciele Szkoły Podstawowej nr 1 z Krasnegostawu, III miejsce przypadło w udziale uczestnikom ze Szkoły Podstawowej z Leśniowic. Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali dyplomy oraz nagrody.

Naszą szkołę reprezentowały dwie uczennice: Maja Mielniczuk z kl. 7 b i Wiktoria Kulawczuk z kl. 8 b, dziewczynki upiekły chipsy z ziemniaków z przyprawami, wykonały koreczki, rolsy z warzywami oraz sos czosnkowy. Myślę, że wygląd ich dania był imponujący i zasługuje na wyróżnienie oraz jest to ich pierwszy kulinarny sukces.

Skip to content