A B C
Chleba chcę,
Lecz i wiedzieć mi się godzi,
Z czego też to chleb się rodzi.
W. Bełza Abecadło o chlebie
To co jemy i w jaki sposób produkujemy żywność ma wpływ na nasze zdrowie i środowisko. Każdy nasz posiłek to praca wielu ludzi odpowiedzialnych za poszczególne ogniwa łańcucha żywnościowego. W bieżącym roku szkolnym uczniowie kl. VII b
(W. Andryszczuk, M. Hać, M. Kubina, M. Mielniczuk) postanowili połączyć Światowy Dzień Żywności – który odbywa się corocznie 16 października – ze Światowym Dniem Chleba (również obchodzonym 16 października). Pieczywo jest najczęstszym składnikiem naszych posiłków. Chleb jest spożywany na całym świecie. Uczniowie dla swoich młodszych kolegów z klasy I, IV i V przygotowali krótki filmik (pokazujący drogę od zboża do chleba) oraz scenkę, podczas której ukazali, jak ważne jest dzisiaj właściwe podejście do żywności. Na zakończenie spotkania uczniowie mieli możliwość degustacji różnych gatunków chleba. Pieczywo stanowi doskonałe źródło energii dla ciała i mózgu. Błonnik ukryty w pełnoziarnistym chlebie ma dobroczynny wpływ na nasz układ pokarmowy – poprawia metabolizm. Węglowodany wypełniają nasz żołądek, przez co szybciej czujemy się nasyceni. Natomiast witaminy i minerały korzystnie wpływają na nasz nastrój. Oto film i fotorelacja ze spotkania.