Światowy Dzień Żywności

Światowy Dzień Żywności, obchodzony 16 października to  jednocześnie  75. rocznica utworzenia FAO – Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa. W tym roku tematem przewodnim Światowego Dnia Żywności jest hasło „Produkuj, dostarczaj żywność, otaczaj ochroną. Razem. Nasze działania są naszą przyszłością”.

Ponieważ kraje zmagają się z szeroko rozpowszechnionymi skutkami pandemii COVID-19, celem Światowego Dnia Żywności 2020 jest zwrócenie uwagi, w jaki sposób żywność i rolnictwo mogą być istotną częścią reakcji na COVID-19. W ramach Światowego Dnia Żywności 2020 apeluje się o globalną współpracę i solidarność, aby pomóc najsłabszym w wyjściu z kryzysu i rosnącej niestabilności.

Jednocześnie organizatorzy Światowego Dnia Żywności 2020 zwracają szczególną uwagę na ludzi, którzy m.in. produkują, zbierają, sadzą i transportują naszą żywność., zachęcając społeczeństwo do podziękowania „żywnościowym bohaterom” którzy bez względu na okoliczności nadal dostarczają żywność swoim społecznościom i nie tylko.

W tym dniu szczególnie zwraca się uwagę na główne przyczyny głodu i niedożywienia, czyli:

• brak dostępu rolników w krajach ubogich do ziemi (ziemia jest wykupywana przez wielkie koncerny pod uprawę żywności na eksport lub roślin na agropaliwa lub paszę dla zwierząt z krajów bogatych)• katastrofy naturalne (susze, powodzie, huragany niszczące plony)

• wojny i konflikty

• ubóstwo i zbyt wysokie ceny żywności

• niesprawiedliwa dystrybucja żywności i nadkonsumpcja w krajach bogatych (mieszkańcy krajów bogatych wyrzucają setki ton żywności, podczas gdy w innych miejscach świata jej brakuje)

• słabe rządy państw, które nie są w stanie zadbać o interesy obywateli

• uprawy roślin modyfikowanych genetycznie (GMO), które stanowią zagrożenie dla uprawianych przez wieki, tradycyjnych odmian roślin; rolnicy uprawiający rośliny modyfikowane są uzależnieni od koncernów i muszą od nich co roku kupować ziarno pod zasiew.

Dużym problemem w krajach rozwijających się jest tzw. „głód ukryty”, który spowodowany jest monotonną dietą złożoną z ubogich w składniki odżywcze składników. Ten rodzaj głodu nie daje wyraźnych objawów, ale powoli wyniszcza i osłabia organizm, sprawia że ludzie stają się mniej odporni na choroby. co my, zwykli mieszkańcy Polski, możemy zrobić, aby przeciwstawić się takiej sytuacji? Czy mamy jakikolwiek wpływ na sytuację globalną? Co możemy zrobić?

• wspieraj zrównoważone rolnictwo, które zapewnia trwanie gospodarstw rodzinnych, godziwe zarobki dla rolników oraz lokalne rynki zbytu

• angażuj się w lokalne akcje wspierające rolnictwo rodzinne i wyrażające solidarność

z rolnikami z innych kontynentów

• kupuj produkty pochodzące ze Sprawiedliwego Handlu, który zapewnia producentom

z krajów globalnego Południa uczciwe zarobki i pomaga wyjść z biedy

• kupuj żywność wyprodukowaną lokalnie, najlepiej w naszym regionie i kraju

• nie marnuj żywności• unikaj żywości modyfikowanej genetycznie

Nie marnuj jedzenia – zasady

Oto kilka prostych rad na to, jak rozsądnie gospodarować żywnością aby nie marnować jej:

• Przed wybraniem się na zakupy sprawdź w swojej lodówce i szafkach czego naprawdę potrzebujesz, zrób listę zakupów i postaraj się jej trzymać.

• Gdy jesteś głodna/głodny nie wybieraj się na zakupy! Na głodniaka na pewno kupisz więcej jedzenia, niż rzeczywiście potrzebujesz.

• Nie kupuj szybko psujących się produktów „na zapas”.

• Zawsze sprawdzaj datę ważności na produktach.

• Nie daj się skusić na promocje, łatwo wtedy kupić coś, czego nie zużyjesz.

• Produkty z krótszą datą ważności umieść na półkach na przedzie a dopiero za nimi postaw te, które mogą stać dłużej.

• Rób kontrolę w swoich szafkach i wykorzystuj w pierwszej kolejności te produkty, których data ważności się kończy.

• Przechowuj żywność odpowiednio, żeby dłużej była świeża.

• Jeśli masz warzywa lub owoce, które są już przejrzałe, wykorzystaj je do zrobienia sosu, dżemu lub kompotu.

• Gotuj tyle, ile Ty i Twoja rodzina jesteście w stanie zjeść. Jeśli ugotujesz zbyt dużo zaproś kogoś na obiad lub zamroź pozostałą żywność.

• Jeśli masz taką możliwość kompostuj resztki warzyw i owoców (a także skorupki od jaj czy fusy od herbaty i kawy).Ważne jest to, jak rozmieścisz jedzenie w lodówce, ponieważ na każdej półce jest nieco inna temperatura . Najwyższa półka – jaja, gotowe potrawy

• Półka niżej – sery, tłuszcze, sałatki, surówki• Trzecia półka od góry – wędliny, pasztety i pasty do pieczywa, jogurty, dżemy

• Najniższa półka – świeże owoce i warzywa

W Polsce co roku marnuje się ponad 9 mln ton żywności. Większość, 6,5 mln ton, marnuje się podczas produkcji (w trakcie zbiorów, przetwórstwa) a wszyscy Polacy co roku w swoich domach marnują ponad 2 mln ton. Wyrzucanie żywności jest dużym problemem nie tylko społecznym czy gospodarczym, ale też ekologicznym. Należy pamiętać, że produkcja żywności, jej pakowanie oraz transport wiążą się ze zużyciem ogromnej ilości energii oraz wody, powstawaniem odpadów przemysłowych, emisją spalin.

Oto Jedzeniostwory wykonane z okazji Światowego Dnia Żywności: