Mikołajkowe warsztaty kulinarne

8 grudnia 2017 r. jako uczniowie klasy VI uczestniczyliśmy w Mikołajkowych warsztatach kulinarnych, które odbyły się w Żdżannem. Celem naszego wyjazdu było poznanie zasad racjonalnego odżywiania, propagowanie zdrowej żywności oraz stworzenie przyjaznej atmosfery wśród nas – uczniowskiej braci . Podczas trwania warsztatów pracowaliśmy w grupach, a naszym zadaniem było przygotowanie  koreczków,  kanapek, sałatki owocowej oraz soku. Każda  grupa wykazała się dużą inwencją twórczą, a przygotowane przez nas zestawy możecie obejrzeć w galerii. Dodatkową atrakcją, którą w tym dniu zorganizowali nam rodzice,  była możliwość obejrzenia wyposażenia samochodu strażackiego oraz przejażdżka nim. Po powrocie czekała na nas pyszna zupa pomidorowa, którą przygotowała dla nas pani Wiesława Popik.

Podczas mikołajkowego spotkania babcia Martyny przekazała nam również bardzo ciekawe informacje dotyczące zdrowej żywności, którą powinniśmy wprowadzać do naszego jadłospisu. Ostatnim punktem spotkania był konkurs na rozpoznawanie smaków. Pojawiły się owoce rzadko spotykane np. kaki, pigwa czy mango, dlatego też nie wszystkie grupy poradziły sobie
z tym zadaniem.  To była nasza pierwsza  przygoda z gotowaniem i mamy nadzieję, że nie ostatnia,
bo przecież  każdy z nas może kiedyś zostać master chefem.

Mikołajkowe warsztaty kulinarne  przygotowane zostały przez panią Ewelinę Popik, Barbarę Gołębiowską, Annę Proskura – Wójcik oraz panią Wieslawę Popik. Dzięki wielkiemu zaangażowaniu organizatorów  mogliśmy  uczyć się, a jednocześnie dobrze bawić w bardzo miłej atmosferze.

Kinga Stefaniak klasa VI